Προσβασιμότητα Ιστοτόπων και Εφαρμογών για Φορητές Συσκευές
Σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/2102, η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με τον N. 4727/2020, όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί οφείλουν να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα των ιστοτόπων και των εφαρμογών τους σε όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία.
Η ηλεκτρονική προσβασιμότητα αφορά στην ικανότητα όλων των χρηστών, ανεξαρτήτως αναπηρίας (οπτικής, ακουστικής, κινητικής, γνωστικής ή άλλης), να αντιλαμβάνονται, να πλοηγούνται και να αλληλεπιδρούν με το διαδίκτυο. Η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ιστοσελίδων αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την ίση πρόσβαση στην πληροφορία και την ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρίες στην ψηφιακή κοινωνία.
Το ΕΛΚΕΘΕ, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αυτού του ζητήματος, υιοθετεί το πρότυπο Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1, το οποίο αποτελεί ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που εκπονήθηκαν από την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού (W3C), με στόχο την ανάπτυξη ιστοσελίδων που είναι προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες, ανεξάρτητα από τις λειτουργικές τους δυνατότητες.
Για την διευκόλυνση της κατανόησης και υλοποίησης του προτύπου WCAG 2.1, παρέχεται μια σειρά από χρήσιμα εργαλεία και πηγές:
- Γρήγορος οδηγός συμμόρφωσης με το WCAG (Quick Reference): Περιλαμβάνει τεχνικές και κριτήρια επιτυχίας για την υλοποίηση του προτύπου.
- Εγγραφο κατανόησης του WCGA 2.1: Οδηγός για την κατανόηση των οδηγιών και των κριτηρίων επιτυχίας, με ανάλυση ανά κριτήριο.
- Τεχνικές υλοποίησης WCGA 2.1: Εξειδικευμένες οδηγίες για developers, με παραδείγματα επιτυχημένης και αποτυχημένης εφαρμογής, για την ανάπτυξη προσβάσιμου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
- Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1: Το πλήρες κείμενο με τις οδηγίες. Η Ελληνική μετάφραση της έκδοσης WCGA 2.1 δεν είναι ακόμα διαθέσιμη, ωστόσο υπάρχει η απόδοση του WCGA 2.0 στα Ελληνικά.
Στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με την νομοθεσία, οφείλουμε να:
- διασφαλίσουμε την τήρηση των προτύπων προσβασιμότητας WCAG 2.1 στους ιστοτόπους και τις εφαρμογές μας.
- συντάξουμε και να αναρτήσουμε σε εμφανές σημείο μια λεπτομερή Δήλωση Προσβασιμότητας, η οποία να περιγράφει το επίπεδο συμμόρφωσης των ιστοτόπων και των εφαρμογών μας.
- παρέχουμε μηχανισμούς ανατροφοδότησης για την αναφορά τυχόν προβλημάτων προσβασιμότητας.
Χρήσιμο υλικό:
- Υπόδειγμα Δήλωσης Προσβασιμότητας
- Οδηγός Ψηφιακής Προσβασιμότητας
- ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2016/2102
- Ν. 4727/2020 (ΦΕΚ Α’ 184/23-09-2020)
- WAVE Web Accessibility Evaluation Tools (Εργαλείο ελέγχου προσβασιμότητας ιστοτόπων)
- Accessibility Insight (Εργαλείο ελέγχου προσβασιμότητας ιστοτόπων)
Πληροφορίες επικοινωνίας
Για επικοινωνία σε θέματα προσβασιμότητας ιστοτόπων και εφαρμογών μπορείτε να στείλετε email στο helpdesk@hcmr.gr